Ryhmärakennuttaminen,yhteisöllisyys
Tammikuun lopussa oli As. OY Helsingin Maltan yhtiökokous. Siellä päätettiin vastuuvapaudesta yhtiön valmisteluvaiheen hallitukselle ja hyväksyttiin tilinpäätöstä vastaava asiakirja tilintarkastajan lausuntoineen.
Ennen kokousta ja jonkin verran sen jälkeenkin oli käynnissä arkkitehtitapaamisten sarja, jossa kaikki asukkaat ovat käyneet asuntonsa läpi arkkitehdin kanssa. Osalla tähän varattu tunti on riittänyt, osalla ei. Osalle asukkaista aikataulu ja ajan vähyys arkkitehtipalaverissa tuli yllätyksenä. Missä vaiheessa yhteiseen budjettiin leivottu kaksi tuntia asuntokohtaista arkkitehtisuunnittelua loppuu ja miten tästä ilmoitetaan asukkaalle, on jäänyt kunnolla sopimatta ja käytäntö luomatta. Lähtökohta on, että arkkitehdiltä on tilattu kokonainen muuttovalmis kerrostalo. Jos asukas haluaa muutoksia asuntoonsa, voi hän teettää suunitelman myös muualla ja vain ilmoittaa muutokset arkkitehdille huomioon otettavaksi. Tähän asti kaikki selvää. Mutta entä riittääkö varattu parituntinen muutosten huomioimiseen? Näin kokonaisuutena arvioiden näin olisi pitänyt olla? Nyt on kuitenkin käynyt niin, että jo varhaisemmassa vaiheessa yhdessä tehdyt muutokset, jotka perustuivat esim. julkisivu- tai rööriryhmien kommentteihin ovatkin johtaneet asuntokohtaisesti laskutettaviin lisätöihin suunnittelussa.
Lisäksi on käynyt niin, että jotkut aktiivisemmat asukkaat ovat menettäneet arkkitehdin silmissä maineensa ja vastaavasti päinvastoin – luottamus on menetetty. Tämä taas voi johtaa ulkopuolisten suunnittelijoiden käyttöön ja pahimmassa tapauksessa kaksinkertaiseen ja päällekkäiseen, siis kalliiseen, suunnitteluun.
Miten tässä näin kävi? Hankkeemmehan on asukaslähtöinen ja kaikkien piti voida nauttia yhteisestä suunnittelusta, jossa toisiaan tukien pyritään parhaaseen lopputulokseen?
Kekkosta mukaillen voisikin nyt kysyä, että onko meillä malttia viisastua. Vielä ei mitään ole menetetty ja vaikeudet on tehty voittamista varten. Monessa kohtaa on kysymys siitä, että tieto ei kulje asukkailta ja työryhmiltä suunnittelijoille ja vastaavasti toiseen suuntaan. Äkkiä siis tehokas tiedotusporukka kasaan ja toimimaan. Samalla voidaan saada hälvennettyä se tunne, että asiat tulevat asukkaille yllättäen ja liian pienellä varoitusajalla. Lähiaikoina tulee tapahtumaan paljon ja nopeasti ja aikataulut ja määräajat vain kiihtyvät ja lyhenevät. Tarvitsemme kaikki suunnittelua tukevat työryhmämme taas aktiivisesti toimimaan, jotta suunnittelu ei jyrää asukkaiden toivomuksia turhaan ja etteivät suunnittelijat turhaudu ristiriitaisiin, käsittelemättämiin ja keskeneräisiin asukastoiveisiin. Vuoropuhelua ja paljon neuvottelua ja tiedottamista tarvitaan, jotta kaikkien ääni tulee huomioonotetuksi.
Aivan lähiaikoina tehdään päätöksiä rakentajista ja rakentamisen aloittamisesta ja laitetaan toteutussuunnitelmien laadinta käyntiin. Yhtiökokous tätä varten saattaa olla jo maaliskuun alussa. Ison pyörän pyörähdettyä käyntiin, ei ole aikaa enää harjoitella. Silloin pitää tiedotuksen toimia ja koordinoinnin pelata. Toivotaan parasta.
asukkaiden osallistuminen suunnitteluun