Lainaa.com

Luokittelematon,Ryhmärakennuttaminen,yhteisöasuminen,yhteisöllisyys

Sisustussuunnittelua ja viimeisiä asuntotuunauksia

22.08.2013, timppa

Maltalaisilla on nyt käytössään kaksi valmista yhteisten tilojen sisustussuunnitelmaa. Protest Designin ja FROMin tekemät. Olen jälkimmäisen kannalla, koska se on mielestäni paljon lähempänä maltalaista henkeä: yhteisöllisempi, kodikkaampi, viihtyisämpi. Kierrätystäkin on saatu mukaan ja värit ovat aivan toisenlaiset kuin PD:llä. Ajatus valokuvasta akustiikkaseinällä, välimeri motiivinaan, on aivan mainio ja luo täysin toisenlaisen tunnelman kuin PDn kallis, kylmä ja tekninen väriläiskäily.

Yhtiökokouksessa vähemmistöön jääneet eivät olleet kiinnostuneet yhteisen kompromissin kehittämisestä, vaikka sitten molempia suunitelmia hyödyntäen, vaan vetivät liinat kiinni ja ilmoittivat heti, että ”tästä sitten äänestetään”. Olen tarjoutunut ottamaan FROMia kannattavien valtakirjoja vastaan, jotta kenenkään vaikutusmahdollisuus tämän vaihtoehdon puolesta ei menisi hukkaan siksi, että ei pääse kokoukseen. Toivon, että äänestys päättyy onnelliseen tulokseen ja sen jälkeen ei ole voittajia ja häviäjiä, vaan vain yhteistyökykyisiä ja -haluisia maltalaisia. Äänestykseen vieminen puoliväkisin näin tärkeässä asiassa on rasitus Maltan yhteisölle, mutta toivottavasti ei liian tuhoisa. Olemme investoineet melkoisesti rahaa ja aikaa siinä toivossa, että pääsemme osaksi toimivaa ja viihtyisää yhteisöä. Jos näin ei käykään, satsaus menee näiltä osin hukkaan ja tulemme huijanneeksi itse itseämme.

Asukaslähtöisessä suunnittelussa on vielä paljon hiomista. Viimeisimmät ongelmat koskevat alakattoja ja sähkösuunnittelua. Alakatto, jota yhdessä asunnossa on erityisen runsaasti, oli tehty asukkaan nimenomaisesta pyynnöstä poiketen tavallista alemmaksi. ”Koska putket menevät ristiin.” Asukas oli tarjonnut liitosvaihtoehdon, jossa putket menevät ristiin, mutta aiheuttamatta lainkaan korkeuden menettämistä. ”Ei kuulu rakentajan valikoimiin”, oli vastaus. Katto tehtiin toista kertaa väärään korkoon, mikä on erityisen harmittavaa, kun asunnossa on alakattoa poikkeuksellisen paljon. Toinen tapaus: asukas haluaa verkkovirtamoottorilla pyörivät kaihtimet ikkunoihinsa etelän puolelle ja pyytää sähkösuunnittelijalta suunnitelman niiden sähköistämiseksi. Varmistaa projektipäälliköltä moneen kertaa, että sähkösuunnittelija ottaa varmasti tarvittaessa yhteyttä kaihdintoimittajaan, että sähkösuunnitelmaan tulevat kaikki tarvittavat putkivedot. Kun asukas saa tarjouksen kaihtimista, siinä tarjotaan akkukäyttöisiä moottoreita, koska sähkösuunnittelija on jättänyt kytkentärasioilta putkivedot pois – eli moneen kertaan pyydettyä varmistusta ei ole lainkaan tehty.

Molempiin tapauksiin, kuten niin moniin aikaisempiinkin, etsitään nyt ratkaisua, ja toivottavasti löydetään jotkut toimivat kompromissit. Asukkaiden ja ehkä suunnittelijoidenkin, hermoja säästäisi, jos asukassuunnittelun tueksi olisi etukäteen mietitty kommunikointi- ja dokumentointijärjestelmä, joka takaisi ettei laiminlyöntejä ja erehdyksiä voisi aina laittaa vain asukkaan piikkiin, koska ”muutenhan se tulee kaikkien osakkaiden maksettavaksi”. Tämä on myös rakennuttajaosakkaiden oikeusturvakysymys, joka selvästi tarvitsee myös uutta säädöspohjaa – asukkaat tarvitsevat tukea rakentajien huippuunsa viritettyä byrokratiaa vastaan. Olkoonkin, että rakentaja ja asukas perustajaosakkaana ovat samassa veneessä, molemmilla tavoitteena kunnolla rakennettu talo.

, , , , , , , ,


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *