Ryhmärakennuttaminen,yhteisöasuminen
Tammikkuun 20. oli sunnuntain totuttuna aikana klo 12 alkaen Maltan kokous. Tällä kertaa ei käsitelty ikäviä erimielisyyksiä rakentamisen yksityiskohdista tai raha-asioita millään tavalla. Kokous ei ollut yhtiökokous vaan Maltan asukaskokous. Paikalle oli kutsuttu kaikki tulevat asukkaat ideoimaan tulevan asuinyhteisömme toimintaa. Tarkoitus oli myös käynnistää asukastoiminta uudestaan. Asukaskokous päättää asukassopimuksen mukaan asukastoiminnan asioista, vain raha-asiat täytyy käyttää As. OY:n hallituksessa. Asukaskokouksella voi olla apunaan suuri joukko toimikuntia, joihin osallistuminen on vapaata ja avointa. Näin toiminta parhaassa tapauksessa kattaa kaikki asukkaat siten, että jokainen on mukana ainakin jossakin toimikunnassa suunnittelemassa ja toteuttamassa yhteisiä ideoita.
Eilisen kokouksen sisältönä oli aivoriihi tulevasta asukastoiminnasta. Se toteutettiin käytännössä koetellulla menetelmällä, jossa ensin kukin miettii vajaan puoli tuntia omia ideoita ja merkitsee ne paperilapuille. Tämän jälkeen seuraa tandem-vaihe, jossa esitellään omat ideat työparille ja kuullaan vastavuoroisesti toisen esittely. Yhdessä sitten keksitään lisää ideoita, niin että niiden määrä tässä vaiheessa tuplaantuu. Maltalaiset näyttivät olevan niin luovia, että ideoiden määrä oli monikertainen tavanomaisiin työpaikkojen ideapalavereihin verrattuna. Kun ideat oli työpareittain käsitelty, ne kiinnitettiin seinälle ja jokainen sai vajaan puolituntia aikaa koko luotuun aineistoon tutustumiseen. Sitten jokaisella oli käytössään viisi ääntä, jotka sai antaa viidelle eri idealle, mutta ei omilleen.
Lopuksi ryhmiteltiin kaikki ideat aihepiirien mukaan ja näin saatiin syntymään maisema, johon voidaan sovitella toimikuntia ja työryhmiä ideoita toteuttamaan. Ilmapiiri oli koko työn ajan hyvä ja positiivinen ja syntyneet ideat olivat lennokkaita ja voimme toivoa, että myös ne parhaat ja toteutuvat ovat nyt siellä joukossa. Kokouksen lopuksi käytiin vielä läpi, ketkä haluaisivat mitäkin aluetta ryhtyä edistämään, ja kaikille alustaville ryhmille löytyikin ainakin väliaikainen vetäjä ja kokoonkutsuja. Seuraava asukaskokous on maaliskuun alussa ja silloin saadaan nimettyä asukastoiminnalle johtoryhmä, johon kuuluvat ainakin kaikki eri toimikuntien vetäjät ja saadaan asukastoiminta käyntiin. Vaikka talo vasta rakenteilla, on toimikunnille tulossa jo hyvin konkreettisia tehtäviä asioiden suunnittelussa ja erilaisista hankinnoista.
Asuntojen muutos- ja parannustoiveet ovat edenneet tarjousvaiheeseen. Hartelalta alkaa tippua osakkaille tarjouksia keittiöiden, kylpyhuoneiden ja muista lisätöistä. Pahaksi onneksi rakentamisen ja tarjouskyselyn aikataulut ovat sellaiset, että asukas joutuu ottamaan kantaa asuntonsa tarjouksiin osa kerrallaan. Ei voi jäädä odottamaan, että pääsisi selvyyteen siitä, mitä kaikki lisätyöt maksavat yhteensä, vaan täytyy ottaa viikon sisällä kantaa kuhunkin tarjoukseen sitä mukaa kun ne saapuvat. Tästä todennäköisesti tulee paitsi paljon epävarmuutta vähien rahojen riittävyydestä, itkua ja hammasten kiristystä, myös sotkuja ja vaikeuksia, kun jo tilattuja hankintoja, joudutaankin myöhemmin ilmenneen rahojen riittämättömyyden vuoksi perumaan. Toivoa sopii, että kukaan ei joudu pulaan, eikä muuttamaan puolivalmiiseen asuntoon vastoin tahtoaan.
Tällaiset armottomat aikataulut ovat varmaan tyypillisiä tavalliselle grynderihankkeelle. Mutta lisätöitä on niissä varmasti paljon vähemmän kuin meillä Maltassa. Tässäpä olisikin oiva kehittämiskohde tuleville ryhmärakennuttajille ja rakentajille, tarjoilen sen tässä taas ihan ilmaiseksi käyttöön: Myötäsuunnittelun aikatauluttaminen etukäteen siten, että suunnitelmat saadaan hyvissä ajoin urakkapyyntöjä varten ja pyynnöille on aikaa yhteensä niin paljon, että osakas voi rauhassa harkita minkälaisen ja minkä tasoisen osan haluamastaan asunnosta tilaa. Näin vältytään tempoilulta edes takaisin, ja säästytään ylimääräisiltä kuluilta.
As. OY Malta, asukkaiden osallistuminen suunnitteluun, Jätkäsaari, Maltatalo