Eilen oli Maltan viherihmisiä iltapäivällä vierailulla Viikin Korona infokeskuksessa. Tarkoituksena oli tutustua rakennuksen vihertiloihin Maltan kattokerroksen viljely- ja vihertiloja ajatellen.
Infokeskus on monelle Lahden tietä ohi ajavalle tuttu näky: rakennus on pyöreä ja sen vihertilat loistavat valaistuina pimeissä talvi-illoissa kuin valomajakat. Infokeskusta ympäröivällä kaarevalla lasiseinällä (”Korona”) on ekotekninen tehtävä. Se toimii rakennuksen päällystakkina, joka pienentää lämpöhäviötä talvella ja vähentää jäähdytystarvetta kesällä. Aivan tarkkoja lukuja näin syntyvästä säästöstä emme saaneet, mutta arkkitehti Pirkko Varilan mukaan ero tavalliseen rakennukseen kustannuksissa on näiltä osin ”kymmeniä prosentteja”.
- Pirkko Varila esittelee
- Maltalaiset kuuntelevat
Rakennusta kiertävään välitilaan on kolmeen kohtaan tehty ”laajennus” tai ”sisäänveto”, jotka on käytetty talvipuutarhatiloiksi: Pohjakerroksen pohjoisen puoleinen Japanilainen puutarha ja ensimmäisen kerroksen koilliseen päin oleva Roomalainen puutarha ja etelään antava Niilin puutarha. Nämä ovat kaikille talossa kävijöille avoimia lueskelu- ja levähdyspaikkoja.
Saatoimme omakohtaisesti vakuuttua näiden keitaiden virkistävästä tunnelmasta. Kasvivalikoimat ovat hyvin suppeat ja niissä on kiinnitetty huomiota paitsi viileyden, myös kuivan ilman sietokykyyn. Kaikki tilat ovat tavalliseen kasvihuoneeseen verrattuna hyvin kuivan oloisia, eikä kosteudesta olekaan ollut mitään ongelmia rakennukselle.
Japanilaisen puutarhan lajivalikoimaan kuuluvat kolme bambulajia, jotka antavat sen ”Japanilaisen ilmeen” ja azalea, suutarinkielo ja sulkasaniainen sekä varjoyrtti.
Roomalaisen puutarhan roomalaisuus tulee isoissa ruukuissa kasvavista citrus-puista. Huomiota herättävintä on kuitenkin kaksi kattoon saakka ulottuvaa köynnöspylvästä, suurimmalta osaltaan muratin peittäminä.
Niilin puutarhassa, joka on lämpimin näistä tiloista, on taatelipalmuja, rönsyliljaa, papyruskaisloja vesialtaan ympärillä ja kodinonnea maanpeittokasvina.
Rakennuksen ”päällystakin” hyödyntäminen on varsin yksinkertaista: talvella otetaan tuloilmaa rakennukseen sen eteläosasta auringon puolelta ja kesällä taas pohjoisesta, varjon puolelta. Itse rakennuksessa on lämmöntaltteenotto pyörivillä lämmönvaihtimilla, mutta korona-tilan puolella sitä ei enää sovelleta. Lasiseinässä on ylhäällä ja alhaalla riveittäin automatiikan ohjaamia tuuletusikkunoita. Pahimpia pakkasia varten tässäkin tilassa on ”hätälämmitysjärjestelmänä” ikkunaseinän vieressä kiertävä lämmityspattereiden rivi. Tästä huolimatta kokonaisuus säästää energiakustannuksissa huomattavasti edellä kuvatusta käyttötavasta johtuen.
Koronatilan katto on tavallinen ”ruttupeltitasakatto”. Tästä ei ole aiheutunut mitään vuoto- tms. ongelmia.
Vierailu herätti paljon ajatuksia ja ideoita Maltan viherhuonetta ajatellen. Tänään on sitten tilaisuus päivittää tietomme myös viherkattojen suhteen. Kumpulan kasvitieteelliseen puutarhaan suuntautuvalla vierailulla.